18 de desembre del 2013

"Pie" de pollastre, bacó i xampinyons




Ara fa tres anys que tenim el blog. Ens agrada mantenir-lo i així ho volem fer malgrat que per raons diverses el ritme de publicació no sigui el que ens agradaria. Tot i així aquí estem, traient el caparró de tant en tant.

Fa temps que teníem pendent fer aquest pastís anomenat “pie”, molt popular a la cuina anglosaxona. Podríem dir que el nostre equivalent seria l’empanada tot i que la massa que s’acostuma a fer servir per al “pie” és tipus brisa. N’hi ha amb farcits dolços i amb farcits salats, aquesta vegada ens hem decidit per un de salat que podeu adaptar per a omplir unes tartaletes o uns vol-au-vents per l’aperitiu d’algun àpat de les festes de Nadal.

INGREDIENTS:
Pasta brisa
- 350 de farina
- 200 g de mantega freda tallada a dauets
- 1 ou
- 1 cullerada d’aigua freda
- 1 rovell dou  per a pintar

Farcit

- 3 - 4 pits de pollastre
- 150 g de bacó fumat a dauets
- 100 g de xampinyons
- 1 ceba, 1 all, farigola
- 50 cc de llet
- 1 cullerada de farina
- 200 cc de caldo de pollastre
- 4-5 cullerades de crema de llet
- 2-3 cullerades de vi blanc
-  sal, pebre negre, oli



PREPARACIÓ:
Farcit
Es posa oli en una cassola i s'hi sofregeix la ceba i l'all trinxats, quan ho veiem una mica dauradet hi afegim els xampinyons trinxats o ratllats, ho sofregim tot junt 5 minuts més. Hi afegim el bacó i al cap de dos minuts hi posem el pollastre tallat a dauets petits i anem remenant fins que sigui cuit.

Hi afegim la cullerada de farina, remenem perquè quedi integrada, i el vi que hi faci un bull. Hi aboquem la llet i el caldo, la farigola i remenem. Ho deixem coure uns 5 minuts, hi afegim la nata i reduïm un moment. Hem de procurar que el farcit no quedi gaire sucós perquè ens humitejaria la massa. Reservem fins que sigui fred.

Pasta brisa
Es barreja la farina i la mantega (el millor és fer-ho amb les mans o amb una forquilla), s'hi afegeix l'ou batut i l'aigua. No hem d'amassar gaire, just perquè tots els ingredients quedin ben integrats. En fem una bola.

Muntatge
Engegem el forn a 200º.
Separem 280 g de pasta brisa. Estirem amb el corró la part que ens queda fins arribar a un gruix aproximadament d'una moneda d'euro i en cobrim el motlle d'uns 20-22 cm de diàmetre. Pintem les vores amb el rovell d'ou i hi aboquem el farcit sense suc. Estirem l'altra part de massa (els 280g) i cobrim el farcit prement les vores per a segellar. Tallem les vores i amb la pasta sobrera podem fer formes per a decorar el pastís. Es pinta amb rovell d'ou i es cou al forn, que ja ha de ser calent, durant uns 35 minuts o fins que el veiem daurat.

És molt bo calent, però també es pot servir fred acompanyat d'una amanida.

Font de la recepta: revista Whole Kitchen



4 comentaris:

  1. Quin "pie" més bo i més bonic!!! El farcit ha de ser terrible i....la decoració....espectacular!!Quina paciència!!!!
    Petons!
    Olga

    ResponElimina
  2. M'encanten aquest tipus de plat, i farcits de pollastre encara més. M'apunto la recepta! Per cert, t'ha quedat molt graciós, amb les decoracions de la tapa. Bones festes!

    ResponElimina