28 de gener del 2013

"Natilles" amb galetes i merenga senzilla




Mai hem sabut la diferència que hi ha entre “natilles” i crema cremada o de Sant Josep, potser és l’acabat del sucre cremat. Nosaltres sempre n’hem dit crema, cremada o no i, precisament, la crema d’avui és sense cremar, per això volem participar amb aquesta recepta en el Memòries d’una cuinera d'aquest mes en què ens proposen fer "natilles".
Eren les postres dels dies de festa a casa de la Mercè quan era petita, la seva àvia, acostumava a fer aquesta plàtera de crema o ”natilles” molt sovint. No se sap si era invent d’ella o havia après la recepta d’alguna veïna, parenta o amiga (sense Internet ni llibres de cuina se suposa que les receptes es difonien així), el cas és que en aquesta recepta l’ou s’aprofita tot i a l’àvia Tomasa, estalviadora i aprofitadora de mena per les circumstàncies que li va tocar viure, li agradava molt fer-la. I a nosaltres també ens ha agradat treure-la de l’oblit i tornar-la a fer després de tants anys sense tastar-la.
La manera de fer la crema la trobareu aquí, tot i així us ho tornem a explicar.

INGREDIENTS:

CREMA ("natilles")
- 1 l de llet
- 8 rovells d’ou
- 200 g de sucre
- 60 g de midó de blat
- la pell d’una llimona
- mig canonet de canyella

ACABAT
- 4 clares
- 100 g de sucre,
- 1 paquet de galetes maria
 

Es posa la llet al foc amb la pell de llimona i la canyella fins que bulli, ho reservem tapat per tal que quedi la llet ben infusionada dels aromatitzants. En una altra olla hi barregem els rovells, el sucre i el midó i ho remenen bé fins que quedi tot ben integrat, sense grumolls. Hi aboquem la llet calenta i colada i remenem amb un batedor manual per tal que tot quedi ben desfet. Es torna a posar al foc lent i amb una espàtula de fusta es va remenant constantment fins que s'espesseix, que aquest punt serà quan la crema estigui a punt de bullir. Es treu del foc i s'aboca a la plàtera de servei. Es refreda.

Es col·loquen una o dues capes de galetes maria per sobre la crema, es munten les clares a punt de neu amb el sucre i s'hi escampen pel damunt, s'entra al forn amb el gratinador calent i s'hi té un moment fins que les clares rossegen (vigilant tota l'estona perquè es fa en un moment). Si us agrada que les galetes quedin més estovades poseu-les damunt de la crema quan sigui calenta.

És un postre molt d'abans però alguns dies ens agrada ser nostàlgiques i preparar les receptes de les iaies.





25 de gener del 2013

Scones salats amb núvol de melmelada d'all


Els scones són una mena de panets originaris d’Escòcia que tradicionalment se serveixen amb el te. Normalment tenen forma arrodonida tot i que també se’n fan de triangulars. S’acostumen a servir tebis (encara que a temperatura ambient són ben bons) i oberts pel mig amb nata fresca i melmelada, també amb panses, dàtils, fruita seca...


Whole kitchen en la seva Proposta Dolça pel mes de gener ens convida a preparar un clàssic escocès: Scones


Nosaltres ens hem decidit per fer-ne una versió salada, que no la servirem amb el te sinó com un aperitiu o acompanyant una amanida, tot i que per a berenar també deu ser molt bo. Això si, respectarem el farcit amb nata i melmelada, que no serà de fruita.

Ens encanten les melmelades de Els Fruits Saborosos i, sobretot, les més agosarades com la que avui fem servir, melmelada d'all. Quan vam veure que existia ens va picar la curiositat de tastar-la i per aquesta proposta hem pensat que hi podria anar molt bé, i hem encertat, la combinació és deliciosa i gens forta de gust. Atreviu-vos a fer-ho sense por, ja veureu quin resultat.


INGREDIENTS: (en surten uns 18 de 4-5 cm de diàmetre)

- 200 g de farina
- un pols de sal
- 10 g de llevat ràpid (Royal)
- 10 g de pebre vermell dolç
- 100 g de formatge ratllat tipus parmesà
- 70 g de mantega
- farigola, orenga...
- 1 ou
- 50 cc de nata líquida
- 1 rovell d'ou per a pintar

FARCIT:
- 200 g de nata per a muntar
- 3-4 cullerades de melmelada d'all
- un pols de sal
Es barregen la farina, el llevat, la sal, el pebre vermell, el formatge ratllat i les herbes amb la mantega una mica tova però encara freda. Es treballa amb els dits fins que tot és barrejat i queda com unes serradures. Es bat l'ou amb els 50 cc de nata líquida, s'hi aboca i es barreja bé. Es posa la pasta damunt el marbre i s'aplana amb el corró fins a 1 cm (o una miqueta més) de gruix. Es tallen en rodones d'uns 4-5 cm de diàmetre i es posen en una llauna de forn. Es pinten amb rovell d'ou i s'espolsen amb orenga. Amb el forn ja calent, es couen uns 25 minuts a 180º. Si no es consumeixen tots es poden reescalfar al microones. Es munta la nata amb un pols de sal i quan està s'hi barreja amb suavitat la melmelada.
S'obren pel mig i es farceixen amb la nata.


18 de gener del 2013

Porc agredoç

 
Comencem l'any amb una recepta d'origen oriental. La cuina xinesa, o el que en coneixem nosaltres, ens agrada però no és que la practiquem sovint. Ara bé, anys enrere, quan vam aprendre a fer alguna recepta d'inspiració xinesa, vam tenir una temporada en què tot sovint fèiem la recepta del porc agredolç. Avui hem tret la recepta del calaix de l'oblit perquè ha estat la proposta dels de Whole kitchen per aquest mes de gener.

Hem de dir que ens ha agradat força recuperar aquesta recepta que havíem fet tantes vegades, i està força bé per a fer-la de tant en tant.

Whole kitchen en la seva Proposta Salada per el mes de gener ens convida a preparar un clàssic de la cuina xinesa: Porc Agredolç


INGREDIENTS:
600 g de carn magra de porc (nosaltres cap de llom)
Marinada:
- 2 cullerades de salsa de soja
- 2 cullerades de vi d’arròs o xerès sec
- sal, pebre
- un pols de 5 espècies
Pasta: 
- 1 ou
- 50 g de farina
- 50 g de Maizena
- 50 cc de sifó o aigua amb gas
- sal, oli
Salsa: 
- 2 pebrots vermells
- 2 rodanxes de pinya de llauna
- 1 trosset de gingebre fresc
- 2 alls 
- 50 cc de caldo de pollastre
- 75 g de sucre
- 2 cullerades de quètxup
- 50 cc de vinagre de vi
- 2 cullerades de salsa de soja
- sal, oli
- 20 g de Maizena

PREPARACIÓ:
Es talla la carn a daus de 2 cm. Es posa a marinar barrejant tots els ingredients de la marinada (menys la sal que la posarem a l’hora de coure el tall) i es posa a la nevera ½ hora. Es prepara la pasta per a l’arrebossat barrejant bé els ingredients fins que quedi una pasta llisa i homogènia, es deixar reposar 15 minuts. Se sala i s’arrebossa la carn i es fregeix per immersió, s’escorre bé i es reserva sobre un paper absorbent.
Salsa: es posa oli al wok o en una paella. S’hi posen els alls trinxadets i el gingebre ratllat. Seguidament s’hi afegeixen els pebrots tallats a quadrets, se salta tot uns 3 minuts i s’hi afegeix la pinya a talls petits. S’hi barreja el sucre, el quètxup, el vinagre, la salsa de soja, la sal i la Maizena dissolta en el caldo. S’espera fins que arrenca el bull i que la barreja agafi consistència. Se serveixen els trossets de carn fregida amb la salsa per sobre, just al moment de servir-la.