28 de novembre del 2013

Flam de Bourbon amb torradeta



La proposta del Memòries d'una cuinera és fer flam. Avui en fem un amb gotes, bé, amb unes bones cullerades de FourRoses Bourbon. Des de què el vaig començar a utilitzar en receptes de pastissos d’arrel americana m’agrada tenir-ne una ampolleta al rebost, sempre es pot trobar una excusa per afegir-ne una mica en alguna recepta, els cócs ràpids milloren molt;)



INGREDIENTS



- 6 ous
- 250 cc de crema de llet
- 250 cc de llet
- 6 cullerades de Four Roses Bourbon
- 150 de sucre
- 50 cc d'aigua


Caramel: (aquestes quantitats són orientatives)
- 150 g de sucre i 50 cc d'aigua

Torradeta:
- llesques de pa del dia abans, sucre i mantega.


PREPARACIÓ

Primer es prepara una llauna de forn per a coure el flam al bany maria posant aigua a la llauna i s’entra al forn engegat a 150º.
Caramel per als motlles: es posa el sucre corresponent en un cassó al foc. Quan agafa color de caramel s’hi afegeix l’aigua (amb cura perquè esquitxa) i es torna a posar al foc fins que queda consistència de salseta que abocarem al fons dels motlles, d’aquesta manera el caramel no es pren tan ràpid i dóna temps d’abocar-lo per tots els motlles. Es reserva.

Entretant, es baten una mica els ous dins d’un pot, es reserven.
Es posa el sucre i l'aigua en un cassó al foc fins que el sucre agafa un color de caramel, fora del foc i amb molta cura perquè esquitxa, s’hi afegeix la llet i la crema de llet, el sucre es quedarà pres, es remena una mica i es torna a posar al foc fins que s’hagi tornat a dissoldre. Hi posem el bourbon que faci un bull. S’aboca aquest líquid al pot on tenim els ous batuts, es remena una mica. S’aboca aquesta barreja als motlles per a flam on ja hi tenim el sucre cremat al fons. Es posen dins la safata amb l'aigua que ja tenim una mica calenta dins el forn. Es couen uns 30 minuts, tot dependrà de la mida de les flameres que utilitzem. Es deixen refredar.
Torradeta: es tallen les llesques de pa, s’unten amb mantega líquida i s’espolsen amb sucre. Es posen al forn a uns 140º-150º fins que quedin torrades però sense que agafin massa color.
Se serveix tot junt.
 



25 de novembre del 2013

Angel Food Cake de coco i llimona




Quan érem jovenetes i vam començar a fer pastissos no imaginàvem que es poguessin fer cócs o bescuits només amb les clares d’ou, farina i sucre. Sempre que fèiem crema de Sant Josep, panellets, gema per les mones, “tocinillos” o qualsevol preparació en què només s’utilitzessin els rovells d’ou ens quedaven un estoc de clares a la nevera. Les congelàvem, n’afegíem una part quan fèiem una truita, fèiem alguna recepta de galeta en què només hi anava clara d’ou, i algunes vegades anaven aigüera avall després de tombar uns quants dies per la nevera. En aquella època no sabíem fer macarons i tampoc ens va donar per a fer-ne merenga.

Ha estat fa uns tres o quatre anys, amb l’esclat de la moda de la pastisseria americana, que hem conegut un cóc molt popular a la cuina dels USA, l’Angel Food Cake (cóc de menjar d’àngels) que pel que sembla es diu així per la seva lleugeresa i flonjor.

És un cóc relativament senzill de fer, però s’han de seguir molt bé els passos que indica la recepta. En aquest enllaç trobareu el pas a pas que fa la Bea en el seu blog i ara també ho podeu trobar en el llibre El Rincón de Bea, que tot just s’acaba de publicar fa unes setmanes i ja va per a la segona edició. Gràcies Bea per la dedicatòria que em vas fer!
Com és un cóc tan lleuger, es pot acompanyar amb nata, coulis de fruita, salsa de xocolata, gelat... tot i que només espolsat amb sucre de llustre ja és deliciós.



ANGEL FOOD CAKE
INGREDIENTS: (per a un motlle de 25 cm)

- 12 clares d’ou (400 g de clares)
- 100 g de farina
- 25 g de “Maizena”
- 400 g de sucre
- 1 pols de sal
- 1 culleradeta de cremor tàrtar
- 1 culleradeta d’aroma de llimona (l’aroma pot ser el que es vulgui)
- 1 culleradeta d’aroma de coco
- el motlle per a fer l'Angel Food Cake

*NOTA: Aquestes proporcions varien lleugerament de les de la font d'on hem tret la recepta, i a nosaltres ens han anat bé.


PREPARACIÓ

Es tamissen les farines, es reserven. S’engega el forn a 170º. En una batedora, es baten les clares, a velocitat baixa, amb el cremor tàrtar i la sal durant un minut fins que tot s’hagi dissolt totalment. S’augmenta la velocitat i es continua batent durant 2 o 3 minuts fins que les clares hagin muntat.

Es baixa la velocitat i es va incorporant el sucre a cullerades (dues cada 15 segons), fins a obtenir unes clares amb aspecte brillant. Es para la batedora i comprovem que les clares estan ben fermes. S’hi afegeixen els aromes i es continua batent a velocitat mitja durant un minut.

Es baixa la velocitat al mínim i s’hi afegeix una cullerada de la barreja de farines, es bat suaument fins que s’hagi absorbit. Es continua així amb la resta. Això també es pot fer manualment, remenant la farina amb una espàtula de goma i amb moviments suaus de baix cap a dalt. La massa ara hauria de tenir un aspecte suau i esponjós. S’aboca la pasta dins el motlle fins que quedi ben repartida. S’allisa la superfície.

S’enforna durant 40 minuts, i no obrirem el forn fins gairebé al final de la cocció per comprovar si està cuit clavant una agulla, si surt eixuta ja estarà. Si surt humida haurem d’esperar que s’acabi de coure. La cocció no hauria de durar més de 50 minuts.


Podeu consultar l’explicació més acurada i les observacions que fa la Bea sobre la preparació d’aquest Angel Food Cake.

És un cóc molt bo i diferent, és de molla molt blanca, que pot variar de color segons l'aroma que hi posem, que pot ser el que més ens agradi. També es pot tenyir amb colorant alimentari.

Quan l'hagueu fet una vegada, ja no podreu parar de fer-lo. 



21 de novembre del 2013

Crema d'all i farigola


Enguany participem per primera vegada en la campanya Blogs contra la fam que, per tercer any consecutiu, conviden a participar en la difusió del Gran Recapte 2013 del  Banc d’Aliments que es farà els dies 29 i 30 de novembre.


L’objectiu que té el Banc d’Aliments és aconseguir recaptar productes bàsics des de qualsevol punt de Catalunya per tal de fer-los arribar a les persones més necessitades. Aquests dies als supermercats adherits s'hi podran fer les donacions que es vulguin (llegums seques, llet, oli, sucre, llaunes de conserva, pasta...).

Com que l’hivern sembla que ja ha arribat, nosaltres volem participar-hi amb una sopa-crema que s'ha de menjar ben calenta.


La sopa escaldada de farigola és un clàssic a casa nostra i un bon remei per a les panxes desgavellades, a més és un bon recurs per a fer cuina d’aprofitament i no llençar el pa sec.

Un derivat d’aquesta sopa, amb un resultat una mica més potent per quan ja tinguem la panxa bé, és la sopa d’all i farigola convertida en crema. Només necessitem alls, oli, sal, pa sec i una bona branca de farigola.




INGREDIENTS (per a 4 persones)

- 1 cabeça d'alls
- 1 bona branca de farigola
- 100 g de pa sec, torrat o ratllat
- aigua
- oli, sal
- 50 cc de crema de llet (opcional)


PREPARACIÓ:

Es pelen els alls i se sofregeixen en una olla amb oli. S'hi afegeix la farigola, l'aigua (més o menys 1 l i 1/2), la sal i el pa. Es fa bullir poc a poc una hora. Es tritura amb el túrmix fins que quedi una consistència de crema, si es vol s'hi posa un raget de crema de llet.

Engresqueu-vos a fer aquesta recepta tan senzilla i a participar en la campanya per ajudar a totes aquelles persones que ho necessiten.